PROFIL SINGKAT DOSEN

Email address : ade.nursanti@yarsi.ac.id
Academic Qualification :
  • Dr. (Doktor Psikologi) – Universitas Indonesia
  • M.Ed (Master of Educational Psychology) – International Islamic University Malaysia
  • B.HSc. (Bachelor of Human Sciences Psychology) – International Islamic University Malaysia
No Phone Office : 021-4223138
No Fax :
Area of Expertise :
  1. Psikologi Pendidikan
  2. Psikologi Sekolah
  3. Psikologi Perkembangan
  4. Cyberbullying
Research Grants :
  1. Hibah Internal, Universitas YARSI (2021)
  2. Hibah Internal, Universitas YARSI (2019)
  3. Hibah Doktoral, DIKTI (2011)
  4. Hibah Internal, Universitas YARSI (2010)
Publications :
  1. Kumalasari, D., Nursanti, A., & Brebahama, A. (2022) Optimalisasi Dukungan Guru untuk Kesejahteraan Siswa pada Guru SMP Al-Khairiyah 2 Jakarta Utara. Dinamisia: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat. 6 (2). DOI: https://doi.org/10.31849/dinamisia.v6i2.9318
  2. Muttaqin, N. F., Nursanti, A., Karimulloh (2021). Relationship Between Academic Self-Efficacy and Academic Resilience of Students at PMDG In Psychological and Islamic Perspectives. International Conference on Islam and Education “Crafting Moderate Islam in Indonesian Education Reform “Freedom to Learn” 1 (1)
  3. Putri, W. C., & Nursanti, A. (2020). The Relationship Between Peer Social Support and Academic Resilience of Young Adult Migrant Student in Jakarta. International Journal of Education, 13(2), 121-129.
  4. N. Sadida, S. Zakiah, A. Nursanti (2020). Empowering Secondary Students to Overcome Cyberbullying Trough Peer Helper Training. Rekayasa. Jurnal Penerapan teknologi dan Pembelajaran, 18(1). DOI: https://doi.org/10.15294/rekayasa.v18i1.23459
  5. Kamilia, N., Brebahama, A., & Nursanti, A., (2020). Hubungan antara Kesepian dengan Perilaku Cyberbullying pada Remaja di JABODETABEK. Prosiding. Seminar Nasional. Fakultas Psikologi Universitas Diponegoro.
  6. Sidabutar, N.A., Brebahama, A., & Nursanti, A. (2020). Hubungan antara Regulasi Emosi dengan Perilaku Cyberbullying pada Remaja di JABODETABEK. Prosiding. Seminar Nasional. Fakultas Psikologi Universitas Diponegoro.
  7. Anindyati, A. Purwarianti & A Nursanti, “Optimizing Deep Learning for Detection Cyberbullying Text in Indonesian Language,” (2019) International Conference of Advanced Informatics: Concepts, Theory and Applications (ICAICTA), Yogyakarta, Indonesia, 2019, pp. 1-5, doi: 10.1109/ICAICTA.2019.8904108.
  8. Nursanti, A, Sadida, N., & Caninsthi, R. (2019). Cyberbullying Pencegahan dan Penanganan pada Guru Bimbingan Konseling di Jakarta Pusat. Empowering: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 3, 41-52.
  9. S Putra, A Nursanti, & K Karimulloh. (2019) Pelatihan Regulasi Emosi untuk Remaja Harapan Mulya, Kemayoran. Jurnal Terapan Abdimas, 4 (2), 142-147.
  10. Nursanti, A., (2015). Gambaran Perilaku Cyberbullying Pada Siswa Sekolah Menengah Atas DKI Jakarta. Jurnal Psikogenesis, 3 (2)
Books :
  1. Nursanti, A. (2018) Mendidik Anak dengan “Pintar” di Era Telepon Pintar. Book Chapter Bunga Rampai Warna-warni Psikologi. Fakultas Psikologi Universitas YARSI
  2. Nursanti, A. (2020) Upaya Orang Tua dalam Mengurangi Aktifitas Screen Time pada Anak. Book Series Psikologi Perkembangan Pandemi Covid-19 Dalam Tinjauan Psikologi Perkembangan. Vol1. Syah Kuala University Press: Banda Aceh
Conferences :
  1. “Saksi pada Cyberbullying” Kolokium Disertasi “Riset-Riset Terkini dalam bidang Psikologi” diselenggarakan oleh Sekretariat Bersama Pendidikan Doktor Ilmu Psikologi” di Fakultas Psikologi UGM Yogyakarta (2016)
  2. Presentasi Poster “Cyberbullying” Temu Ilmiah Nasional dan Kongres XII Himpunan Psikologi Indonesia. HIMPSI Manado Sulawesi Utara (2014)
  3. “Pola Asuh dalam Islam Berdasarkan Usia: Tinjauan Perkataan Ali Bin Abi Tholib, serta kaitannya dengan Hadis Nabi, Al Qur’an dan Psikologi” The First International Conference on Islamic Psychology: “The Roles of Islamic Psychology n the Effort of Increasing Life Quality” Asosiasi Psikologi Islam dan UIN Maulana Malik Ibrahim Malang (2010)
  4. “Self Regulated Learning Strategies among College Students” 3rd Conference Asian Psychological Association. APsyA (Asian Psychological Association) and Charles Darwin University Australia (2010)
  5. “Empowering Teacher with Moral Education” The First International Conference on Basic Education (KOPENDAS I) “Revitalizing Core Values of Basic Education as a Means of Improving The Quality of Human Resources in Facing Global Challanges”. Universitas Pendidikan Indonesia. (2008)
Awards :
Certification :